Voorbereiding voor
houten wandbekleding

Een goed begin is het halve werk. Voor je je houten wandbekleding installeert, bereid je de muren dus beter correct voor. We loodsen je stap voor stap door deze belangrijke fase.

Image

Ideale omstandigheden voor plaatsing

Om een optimaal en duurzaam resultaat te garanderen, plaats je de houten wandbekleding in de juiste omstandigheden. Hou daarom rekening met deze voorwaarden:

 • Gebruik de Wall Esthetics-panelen enkel binnenshuis, als alle buitendeuren en ramen al geplaatst zijn.
 • Vochtverhogende werkzaamheden – zoals beton-, metsel- en stukadoorswerken – zijn uitgevoerd en voldoende uitgedroogd.
 • De kamers waar houten wandbekleding komt, zijn minstens 14 dagen geacclimatiseerd met temperaturen tussen 15 en 24°C en een luchtvochtigheid van 40 tot 65 %.
 • Controleer het vochtgehalte van de te bekleden wand en registreer de testresultaten.
   
Image

De basiswand
voorbereiden

Onze houten wandbekleding voor het interieur is toepasbaar op diverse ondergronden. Hoewel kleine oneffenheden overbrugbaar zijn, werk je idealiter op vlakke wanden. Controleer dat de wanden schoon, droog en vrij van loszittend materiaal of puin zijn. Bovendien moeten ze het gewicht van het wandpaneel en de eventuele draagstructuur kunnen ondersteunen.

Om de wand klaar te maken voor de installatie, doorloop je nog enkele stappen:
1.    Controleer of de muren van plafond tot vloer waterpas lopen.
2.    Teken op de wand een loodlijn af, als leidraad voor een rechte plaatsing van de houten wandbekleding. Gebruik een laserwaterpas om je startpositie te bepalen, met horizontale en verticale lijnen.
3.    Schilder de achtergrondmuren met matte zwarte verf, zodat eventuele openingen achteraf minder opvallen.

Benieuwd hoe je jouw specifiek type basiswand aanpakt? Ontdek het in onderstaand menu.

Image

Betonnen
basiswanden

Betonnen basiswanden moeten minstens 60 dagen drogen voor je ze bekleedt met Lalegno Wall Esthetics. Zo ben je zeker dat ze volledig uitgehard zijn. Controleer of ze droog, glad en vlak zijn, en geen structurele gebreken vertonen. Hou rekening met deze vuistregels:

 • Hoogteverschillen mogen maximaal 5 mm bedragen over een lengte van 3.000 mm of 3 mm in een straal van 1.800 mm.
 • Het beton moet volledig vrij zijn van verf, olie, lijmresten, was, vet, vuil, … Zijn er nog onzuiverheden? Verwijder ze mechanisch of chemisch, maar gebruik zeker geen strippers op basis van oplosmiddelen. Zo ben je zeker van een goede hechting aan de wand.
 • Plaats de Wall Esthetics-panelen enkel op muren zonder vochtproblemen.
   
Image

Gemetste
basiswanden

Gemetste basiswanden moeten structureel gezond zijn, zonder loszittende delen. Verwijder eventuele verf, olie, lijmresten, was, vet, vuil, … chemisch of mechanisch. Let op dat je zeker geen strippers met oplosmiddelen gebruikt. Die kunnen de goede hechting tegengaan. Zijn de algemene toleranties van metselwerk gerespecteerd? Dan mag je een effectieve binding en nette afwerking verwachten.

Image

Houten
basiswanden

Houten basiswanden moeten goed vastgespijkerd of geschroefd zijn met verzonken spijkers en schroeven. Controleer of de houten basiswand structureel gezond, vlak en droog is. Hou rekening met enkele belangrijke richtlijnen:

 • Er mogen geen planken, vinyl, tegels, OSB-platen of multiplex loszitten.
 • Hoogteverschillen mogen maximaal 5 mm bedragen over een lengte van 3.000 mm of 3 mm in een straal van 1.800 mm.
 • Voor je de installatie aanvat, mag de wand maximaal 12 % vocht bevatten.
 • Spaanplaat is niet geschikt voor verlijmde plaatsing.
   
Image

Andere
basiswanden

Lalegno Wall Esthetics-panelen zijn plaatsbaar op keramische tegels en andere harde oppervlakken die droog, structureel gezond en vlak zijn. Het oppervlak moet effen, vlak en droog zijn. Bovendien mogen ze geen verf, olie, bestaande lijmen, was, vet of vuil bevatten. Schuur keramische tegels op om de hechting te garanderen.

Image

Acclimatisatie van de
wandpanelen

Hout is een levend materiaal. Laat de houten wandbekleding dus even wennen aan zijn nieuwe omgeving, voor je ze plaatst. Dat doe je door de wandpanelen in de verpakking gedurende 72 uur te laten acclimatiseren in de kamer waar je ze zal installeren.  

Zo, je bent klaar voor de installatie van je houten wandbekleding.