Parket en vloerverwarming
een perfecte match

Je wil stijlvol en comfortabel leven. Dan is zowel vloerverwarming als een mooie parketvloer een logische keuze. Wist je dat je, met het meerlagig parket van Lalegno, beide perfect kan combineren? Zo geniet je ten volle van je gezellige thuis.

Maximumbreedte en -dikte voor planken bij vloerverwarming

Strikte regels hiervoor bestaan niet. Brede planken zijn wel meer onderhevig aan beweging dan smalle planken, dus hebben ze ook een grotere voeg nodig bij krimp. Een goede leidraad is rekening te houden met de “slankheidsfactor” S: de verhouding tussen de breedte en de dikte van de plank. Wij raden aan om rekening te houden met een waarde tussen 8 en 11. Slanke vloerdelen (brede en dunne planken) vertonen bij dezelfde beweging een hoger risico op vervorming dan minder slanke planken.

De vloeropbouw

Ondanks de bestaande misverstanden gaan de gezelligheid van een authentieke houten vloer en 
de warme gloed van vloerverwarming goed samen. Belangrijk is wel dat de vloer op de juiste manier wordt opgebouwd en alle noodzakelijke vloerelementen bevat, in de correcte volgorde:
1.    Parket
2.    Dekvloer
3.    Wapeningsnet
4.    Verwarmingselement
5.    Vochtscherm
6.    Warmte- en/of akoestische isolatie
7.    Vochtscherm
8.    Draagvloer

Welk vloerverwarmingssysteem wordt aangeraden voor parket?

Als je een parketvloer op vloerverwarming plaatst, beperk je de maximale watertemperatuur het best tot 45 °C. De oppervlaktetemperatuur blijft het best maximaal 25 à 28 °C. Dat blijft aangenaam voor de voeten en is ruimschoots voldoende voor een aangenaam warme thuis.

Image

Tips voor een vlotte plaatsing  

Zeker in combinatie met vloerverwarming raden we je aan een vakman in te schakelen voor het plaatsen van je parket. Met deze belangrijke richtlijnen en tips krijg je een duurzaam resultaat:

  • Laat de houten vloerdelen minstens 48 uur in gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte. Zet de verwarming zeker 48 uur voor aanvang van de plaatsing ook uit of op een lage stand (max 15 °C).
  • Laat de dekvloer voldoende uitdrogen. De massavochtgehalte bedraagt bij een cementgebonden dekvloer maximum 2 %, bij een anhydrietgebonden dekvloer maximum 0,6 %.
  • Verlijm het parket voor een optimale warmteoverdracht van het verwarmingssysteem naar de binnenruimte. Kies een parketlijm die geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.
  • Dek het parket na plaatsing niet af met materialen die niet lucht- en warmtedoorlatend zijn. Dit kan ernstige schade veroorzaken aan de vloer.
  • Hou de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45 en 55%. Parket krimpt bij droogte en zwelt bij vochtopname. De juiste luchtbevochtigers en -ontvochtigers helpen je je parketvloer in topconditie houden.
     
Image

Het correcte opwarmingsprotocol

Zijn alle richtlijnen opgevolgd en is de parketvloer geplaatst? Dan is het belangrijk om het verwarmingssysteem correct op te starten. Controleer eerst of de dekvloer voldoende droog is (ten vroegste 3 dagen na de plaatsing). Laat de watertemperatuur vervolgens met 5 °C per dag toenemen, tot ze 45 °C bedraagt, of tot de dekvloer een oppervlaktetemperatuur van 28 °C heeft bereikt. Schakel je de installatie uit? Volg de procedure dan in omgekeerde volgorde.

Vermijd ook grote temperatuurschommelingen, want die kunnen scheurvorming veroorzaken. Daarom is het niet aangeraden om de thermostaat ’s avonds laag en ’s morgens weer hoog te zetten bij vloerverwarming met een parketvloer. 

Belangrijk: is er schade aan je vloer door het onvoldoende opvolgen van het opwarmingsprotocol, dan vervalt je garantie.