Vloerkoeling 
Parket

Vloerkoeling is een nieuwe mogelijkheid om een aangename binnentemperatuur te creëren. Bij vloerkoeling wordt er koud in plaats van warm water door de leidingen gepompt. Vloerkoeling in combinatie met onze parketvloer is mogelijk, maar er dienen toch met enkele zaken rekening gehouden te worden en moet de compatibiliteit van het koelingssysteem gegarandeerd worden door de aanbieder van het systeem. Enkel dan blijven onze garantievoorwaarden van toepassing.

Image

Bij een vloerkoeling-installatie is het voorkomen van condensvorming van groot belang, want condens veroorzaakt waterschade aan je vloer. In heel wat systemen is bescherming tegen condens reeds ingebouwd. Dergelijk beschermingssysteem is uitgebouwd met sensoren, die alarmeren wanneer het dauwpunt wordt bereikt. Wanneer de temperatuur onder het dauwpunt zakt, zal er condens ontstaan en dat moet te allen tijde vermeden worden. Check dus zeker met je installateur of dergelijke sensor is ingebouwd.

Opgepast, het dauwpunt kent geen vaste waarde, maar wordt bepaald door de verhouding tussen de kamertemperatuur en de vochtigheidsgraad in de ruimte. Algemeen kunnen we wel stellen dat bij een kamertemperatuur van 20-22°C en een normale luchtvochtigheid (zo’n 50 à 60%) het dauwpunt rond de 18°C ligt. Is er sprake van een hoge luchtvochtigheid, dan ligt het dauwpunt een stuk hoger, namelijk al op 22°C.

Wat de warmte weerstand betreft, kunnen we eenvoudig stellen: hoe lager deze ligt, hoe beter. Want, hoe hoger de warmteweerstand, hoe meer capaciteitsverlies er zal zijn. Wat in vele gevallen bij vloerkoeling onvermijdelijk zal zijn.