Parket en 
luchtvochtigheid 

Hout ademt. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, neemt hout vocht uit de omgeving op en zet het uit. Omgekeerd krimpt het als het te droog is. Alhoewel meerlagenparket hiertegen beter bestand is dan massief parket, is een constant omgevingsklimaat toch belangrijk. De hygrometer van Lalegno monitort de luchtvochtigheid in uw woning en waarschuwt bij alarmerende waarden. Een luchtbevochtiger herstelt het klimaat snel en eenvoudig.

Geen vuiltje aan de lucht

Elke ruimte kampt met schommelingen in luchtvochtigheid. Uw houten vloer reageert op die schommelingen door uit te zetten en in te krimpen, dit noemen we het leven van een houten vloer.

Image

De ideale luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% is ideaal: in die omstandigheden zal het hout niet al te veel krimpen of uitzetten.

Haalt uw ruimte die waarden in de winter én de zomer? Dan moet u zich geen zorgen maken.

Veel kamers met een radiator, kampen in de winter met een te lage luchtvochtigheid. Zakt die onder 40 procent? Dan zijn luchtbevochtigers aan uw radiatoren goedkope en efficiënte redmiddelen. Haalt u die minimumwaarde dan nog altijd niet? Gebruik dan een elektrische luchtbevochtiger.

In een ruimte met een veel te hoge luchtvochtigheid kan men best een luchtontvochtiger plaatsen. Een luchtontvochtiger condenseert het vocht uit de lucht en brengt zo het percentage omlaag. Bij hoge luchtvochtigheid kan een goede ventilatie in vele gevallen ook al wonderen verrichten.

Image

Enkele nuttige tips

Uw luchtvochtigheid onder controle houden is geen moeilijke zaak, onderstaande tips brengen u alvast op weg.

  • Ventileer uw kamers in de lente en de herfst om grote schommelingen in de luchtvochtigheid te vermijden.
  • Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten.
  • Plaats uw vloer op een moment dat de luchtvochtigheid in de ruimte gemiddeld is.
  • Installeer eventueel een elektrisch toestel (luchtbevochtiger of luchtontvochtiger) om de luchtvochtigheid in uw woning onder controle te houden