Verlijmd parket
leggen

Het verlijmen van je parketvloer biedt een aantal stevige voordelen. Je vloer komt rechtstreeks op de dekvloer of de chape, waardoor het geheel bijzonder stabiel en stil is. De plaatsing vraagt wel enige behendigheid. We geven je graag de belangrijkste aandachtspunten mee.

Image

Kies de juiste parketlijm

Een degelijke parketlijm is onmisbaar voor het beste resultaat. Hou rekening met:

  • de aard en vlakheid van de ondergrond
  • de eigenschappen van de houten vloer: de houtsoort, de breedte, dikte en het type van de elementen, de vochtgevoeligheid van het hout, de aanwezigheid van een afwerkingslaag, ...
  • de aanwezigheid van vloerverwarming
  • de plaatsingseigenschappen
Image

Controleer de ondergrond

Voor je overgaat tot de gelijmde plaatsing van je houten vloer, ga je na of de chape van goede kwaliteit is. Met andere woorden: is er een stevige cementchape die bestaat uit 300 à 320 kg cement per kubieke meter zand? Dan kan je de planken onmiddellijk op de chape verlijmen. 

Voldoet de kwaliteit van de chape niet, dan kan je multiplex- of OSB-platen van 12 of 18 mm als tussenvloer te gebruiken. Verlijm de spaanplaten op de vloer en spijker ze in banen van 15 cm (horizontaal en verticaal) vast in de zandcementdekvloer. Je legt de platen het beste in halfsteensverband. Mocht de zandcementdekvloer van een erg slechte kwaliteit zijn, kan je de platen in het beton pluggen. Lijmen is dan niet nodig.

Zo creëer je een ondervloer uit spaanplaten. Daarop kan je nu je houten vloer vol verlijmen. Je brengt parketlijm gelijkmatig aan op de volledige onderkant van de delen, niet in tand en groef en kopse kanten. Om de meter bevestig je de planken met een schuin nageltje aan de langskant om te voorkomen dat ze verschuiven voor de lijm volledig is uitgehard.

Aandachtspunten bij
  gelijmde plaatsing van parket

Image

Voor plaatsing

Laat de planken 72 uur in de gesloten verpakking acclimatiseren in de kamer waar je ze wil plaatsen. Leg ze horizontaal en vlak neer.

Image

Aanpassing deuren

Controleer met de hoogte van je eventuele ondervloer en meerlagenparket of alle deuren nog open en dicht kunnen.

Image

Aanbrengen van dampremmende PE-folie

Dampremmende PE-folie gaat waterschade tegen. Let erop dat de naden volledig gesloten zijn. Breng de folie tot achter de plint tot plinthoogte aan.

Image

Voorzie uitzetvoegen

Als de vloer breder is dan 6 m en/of langer dan 12 m, voorzie dan uitzetvoeg van ongeveer 11 mm.

Image

Gebruik afstandshouders 

Met afstandshouders verzeker je een gelijke afstand tussen het parket en de muur. Verwijder de afstandshouders na 24 uur.

Image

Het aanslagijzer

Gebruik het aanslagijzer om de kopse zijden van de planken te laten aansluiten.

Image

Het aanslagblokje

Gebruik het aanslagblokje bij het aanslaan van de vloerdelen om beschadigingen van de panelen te voorkomen.

Image

Het inpassen van de laatste rij

Leg de planken met de decorzijde onderaan en de groef tegen de wand. Teken nu af op de correcte afstand en zaag de plank af. Vergeet niet de uitzetvoeg van 11 mm te voorzien.