Eik of te schilderen ceder: Welke plint kies jij?

Om je woning tot in de puntjes af te werken en mooi te houden, heb je plinten nodig. De muur en de vloer vormen immers niet altijd een mooie, rechte afscheiding. Door er plinten tegen te zetten verberg je onverzorgde verschillen en oneffenheden netjes achter het hout van de plint. Bovendien beschermen vloerplinten je delicaat behangpapier of dure muurverf tegen het drukke leven van alledag, zodat je vol vertrouwen kan stofzuigen of poetsen zonder er verder bij na te denken. Daarom worden plinten vaak beschouwd als een noodzakelijk, maar niet echt inspirerend bestanddeel van onze woningen. Ten onrechte, want ook een plint kan heel veel bijdragen tot de stijl van je interieur.

Er zijn eigenlijk twee basisopties bij de keuze van je plinten:

1. Je legt de nadruk op je parket.

Eik is een materiaal dat uitstekend geschikt is voor plinten. De Lalegno-plinten in massief eikenhout zijn dan ook zeer populair omwille van hun goede kwaliteit, stevigheid en duurzaamheid. Plinten in eikenfineer zijn iets minder stootvast, maar geven je kamer dezelfde elegantie en uitstraling als massieve eiken plinten, voor een kleiner budget.

Ongeacht of je nu kiest voor massieve eiken plinten of voor fineerplinten, de combinatie van eiken parket met bijhorende plinten in massief eikenhout of eikenfineer geven je woning een lichte, stijlvolle elegantie die indruk maakt. Als je kiest voor plintjes die samengaan met je parket, benadruk je bovendien je mooie houten vloer en verleng je hem als het ware op de muur.

Voor de meeste Lalegno-vloeren zijn bijpassende fineerplintjes voorhanden. Ook massieve plinten in eik kunnen voor het merendeel van de Lalegno-vloeren na bestelling worden aangeleverd. Heb je concrete vragen over beschikbaarheid, dan kan je altijd terecht bij een verkooppunt in je buurt.

2. Je legt de nadruk op je muur.

Vloerplinten hoeven natuurlijk niet van hetzelfde hout gemaakt te zijn als de vloer zelf. Daarom hebben we bij Lalegno ook voorbehandelde cederhouten schilderplinten. Er zijn maar liefst 10 verschillende types, met een uitstraling die varieert van minimalistisch strak design tot herenhuis-klassiek. Je kan er dus alle kanten mee uit!

De voordelen van schilderplintjes zijn legio: ze zijn budgetvriendelijk, snel en eenvoudig te plaatsen en overschilderbaar naar je eigen stijl en smaak. Omdat je ze zelf de afwerking kan geven die je verkiest, kan je prachtige er prachtige dingen mee doen.

  • Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor eenvoud en neutraliteit en de plinten schilderen in de kleur van de wand. Met plinten in dezelfde kleur als de muur, maak je de kamer optisch groter.
  • Hou je van speelse contrasten? Schilder je plinten in een kleur die mooi contrasteert met de muur. Zo breng je definitie in de kamer en maak je een opvallende scheiding tussen de wand en de vloer. Sterke contrasten helpen je ook om grote ruimtes knusser te maken.
  • Ook toon-op-toon schilderen brengt een mooie balans in je kamer.
  • Voor hoge ruimtes, zoals in herenhuizen bijvoorbeeld, gebruik je best hogere plinten. Ze laten de kamer intiemer lijken.

Tot slot nog enkele handige schildertips:

  • Als je je houten plinten wil schilderen, druk je een plamuurmes tegen de wand aan om hem te beschermen. Schilder van beneden naar boven en begin niet met een ‘volle’ kwast met verf, zodat de verf niet onder je plamuurmes door loopt.
  • Gebruik de juiste verf. Je plinten zien er beter uit wanneer je een verf met zijdeglanslak gebruikt.
  • Bescherm de vloer met een afdekvlies. Verfdruppels op je houten vloer zijn makkelijker te voorkomen dan te verwijderen!

Meer info over de plinten van Lalegno ...