Trends voor 2017: Hoe ziet jouw woning er binnenkort uit?

Batibouw Editie 2017 opent morgenochtend voor het grote publiek. Voor Bob de Bouwers is dat het Belgische mekka voor praktische (ver)bouwinformatie en nuttige tips rond het project van hun dromen. Hoog tijd dus om een overzicht te maken van wat de actuele tendensen zijn in vloerbedekking en parket, want of je nu een trendvolger bent of niet, ongemerkt bepalen trends wat we wel en niet mooi vinden.

Dit zijn de 10 parkettrends van het moment:

1.   Stijlvol zwart doet het goed

Een zwarte vloer heeft een luxueuze uitstraling. Zwart biedt immers het ideale contrast als je kiest voor een interieur met bleke meubels of witte muren. Door zwart parket komen de lichte tinten in de ruimte beter tot uiting, maar ook het parket zélf valt prachtig op. Donkere vloeren zijn een echte eyecatcher en geven je woning een pittig karakter.

Een van de populairste zwarte eiken vloeren van Lalegno is de 15-AB-180-CARB-B, een eiken meerlagenparket dat door zijn thermische behandeling door en door zwart is, ook als je het later wil renoveren.

 


15-AB-180-CARB-B

 

 

2.  Diepwarme bruintinten brengen de zon in huis

In een hectisch en regenachtig België is de nood aan een ontspannen zuiders gevoel soms hoog. Wellicht is het daarom dat parket met een diep, warm bruin kleurenpalet bijzonder in trek is.

Een parketvloer in warm donkerbruin, kleur van de aarde, legt in je interieur duidelijk de link naar de natuur en geeft het bovendien een licht exotische look die aan de basis kan liggen voor zeer uiteenlopende interieurstijlen.

De 14-CLASSIC-190-LAZIO-V maakt deel uit van de ROVERE-collectie en is nieuw dit jaar bij Lalegno. Samen met donkere, robuuste meubels en lichte muren verwijst dit donkerbruin parket naar de tropische sferen van de koloniale stijl. Hou je het liever landelijk? Ook dan is dit donker meerlagenparket de ideale vloerbedekking die voor contrast zorgt.


14-CLASSIC-190-LAZIO-V

3.  De geometrische vorm van houten tegels

Naast tegelvloeren die parket imiteren zijn er nu ook parketvloeren met de look van tegels. En die zijn helemaal in! Bij het ontwerpen van behangpapier en textielaccessoires werd de voorbije jaren al gretig gebruik gemaakt van geometrische vormen. In 2017 zal die trend naar geometrie zich verder doorzetten en ook een grafisch designelement vormen voor de vloer.

De ruitvormige houten tegels van de 15-CUBE-190-BRUT creëren een opvallende, eigentijdse designer look die subliem te combineren is met een minimalistisch interieur of in een ruimte met een Scandinavische stijl.

De 15-CLASSIC-180-NOV-BARN-DESIGN biedt dan weer die iets ruwere, romantische uitstraling voor een echte bohémien sfeer.


15-CUBE-190-BRUT
15-CLASSIC-180-NOV-DESIGN

4.  Visgraatmotief en hongaarse punt

Het lijkt wel alsof de sjieke oude legpatronen in parket, zoals visgraat en Hongaarse punt, helemaal opnieuw werden uitgevonden. Die oude motieven, die je oorspronkelijk vooral in dure herenhuizen terugvond, zijn immers echt de hipste stijl van deze tijd geworden. Deze parketlegstijlen passen dan ook perfect in het moderne interieur en maken het stijlvol en tijdloos.

Visgraatparket (Lalegno 15-ABC-122-BRUT - VG) is precies wat zijn naam al zegt: een parketvloer gelegd in een patroon dat lijkt op dat van een visgraat. Bij de visgraatvloer worden linkse en rechtse stroken geplaatst onder een hoek van 90 graden. Aan de bovenzijde ligt de kopse kant haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast.

Een Hongaarse punt parket is ook een patroonvloer. Hier worden de stroken onder een hoek van 45 graden gelegd. Bij Lalegno bestaat Hongaarse Punt in drie verschillende uitvoeringen: 15-ABC-90-BRUT-HP: onbehandeld eikenhout, 15-ABC-90-BRUT-HPG: gerookt eikenhout en 15-ABC-90-BRUT-HPCARB: thermisch behandeld eikenhout.


15-ABC-122-BRUT - VG

5.  Versailles revisited

Ook een parkettegel, ook een legpatroon en ook een van oorsprong zeer klassieke vloerbedekking is het Versailles paneel. Toch is dit type van parketvloer er ééntje die ook anno 2017 een eigentijds en uniek karakter geeft aan de smaakvol ingerichte woning van vandaag.

Een vierkante Versailles-houttegel bestaat uit een houten kader, waarin met latjes en ruitvormige elementen een complexe patroon is uitgewerkt. De latjes zijn als het ware met elkaar vervlochten.

Hoewel Versailles parket nog altijd verwijst naar het Franse kasteel zijn origine ligt, is de meerlaagse versaillesvloer (20-CLASSIC-80x80-BRUT-VERSAILLES) van Lalegno aan een heuse opmars bezig.


20-CLASSIC-80x80-BRUT-VERSAILLES

6.  Heel breed of super smal 

Durf jij te kiezen voor strak en modern? Dan is de look van smalle houten strips misschien de trend waar ook jij voor smelt. De Lalegno 15-FINELINE-WITOLIE bijvoorbeeld is zo’n dynamische vloer, die prachtig tot uiting komt in loftinterieurs en modernistische woonkamers, maar ook vaak gekozen wordt als eyecatcher in een designomgeving. Architecten en interieurvormgevers zijn steevast gewonnen voor dit parket.

Maar het andere uiterste is minstens even indrukwekkend: extreem lange en brede planken ogen fantastisch in grote imposante ruimtes. Zeer breed of lang parket kon vroeger niet, want de massieve variant van parket in groot formaat is moeilijk stabiel te houden. Gelukkig kan Lalegno, dankzij de ingenieuze constructie van haar meerlagenparket nu wel probleemloos vloerdelen aanbieden van 320mm breed en tot 4 meter lang (20-CLASSIC-320-BRUT-SL).


15-FINELINE-WITOLIE
20-CLASSIC-320-BRUT-SL

7.  Wit- en grijstinten: de look van Scandinavisch design

Lichte vloeren in allerlei variaties van wit, beige en grijs zijn al enkele jaren trendy. Die ontwikkeling loopt quasi parallel met de blijvende en bloeiende interesse in Scandinavische interieurs. Hun strakke vormgeving, warme kleuren en natuurlijke materialen geven je woning een moderne uitstraling zonder kil aan te voelen, en die gedachte valt blijkbaar bijzonder in de smaak.

Hout is één van die natuurlijke materialen die ze in het hoge Noorden ruim voorradig hebben en graag gebruiken. Daarom is parket ook zo typerend voor de Scandinavische stijl. De afwerking gebeurt vaak in een natuurlijke olie of beits zodat het hout zijn bleke kleur blijft behouden.

Lalegno heeft een mooi assortiment bleke vloeren in duurzaam eikenhout die de strakke lijnen en een minimalistische vormgeving van Scandinavisch design alle eer aandoen.

Meer interieurtips over parket dat aansluit bij de Scandinavische stijl, lees je hier.


15-ABC-240-WITOLIE

8.  De subtiele kleur van versgezaagd eikenhout

Geen enkele Lalegno-afwerking doet het momenteel beter dan de RIESLING, de perfecte combinatie van subtiel en subliem.

Subtiel is dit parket door zijn prachtige kleur, met de mooie lichte tinten van vers gezaagd eikenhout. Subliem wordt deze vloer door de matte slijtlaag in een beschermende vernis die garant staat voor groot onderhoudsgemak.

De 15-ABC-189-RIESLING-B doet het zelfs zo goed dat onze designers dit jaar met een nieuwe variant op de proppen kwamen: de 10-2-HOME-189-RIESLING-B, een dunner alternatief dat zeer praktisch is als je voor de plaatsing maar een beperkte opbouwhoogte ter beschikking hebt, ideaal dus bij renovaties.


15-ABC-189-RIESLING-B

9.  Karakter is een kernwoord

Parket mag er nog huiselijker, gezelliger, ruwer en authentieker uitzien. Verouderde vloeren met karakter zijn een hot topic. Als het over parketvloeren gaat is antiek hypermodern.

Is dit de trend waar jij voor valt? Dan heeft Lalegno speciaal voor jou de BARN-collectie ontwikkeld: de eigenzinnige, gekliefde houten plankenvloer met die ruwe karaktervolle look die je interieur warm en sfeervol aankleedt. Deze 15-CLASSIC-190-BRUT-BARN-G bijvoorbeeld geeft je huis een mooi verhaal en maken het een echte thuis.


15-CLASSIC-190-BRUT-BARN-G

10.  Notelaar, voor wie eens iets anders wil

De vloer mag opvallen en aandacht krijgen. Met zijn expressieve houttekeningen en prachtige kleurvariaties springt notenhout meteen in het oog. De kleur is een diep chocoladebruin dat over het algemeen zeer in de smaak valt en een moderne, stijlvolle sfeer brengt in de ruimte.

Als je kiest voor de 15-WALNUT-189-BRUT, dan haal je dus één van de mooiste en meest luxueuze parketten in huis waarvan je gedurende vele jaren zal kunnen genieten.


15-WALNUT-189-BRUT